ORIGINALNA KRATKA PRIČA

(projekat, IX razred)

 

ssIX poe

 

U srijedu, 22. novembra 2023. godine, prezentovane su originalne kratke priče učenika odjeljenja IX-1 i IX-3 nastavnika engleskog jezika Nikole Kasalice.

Projekat je najavljen 23. oktobra, a njegova žanrovska odrednica četvrtog. Na času ranijeg datuma, u uvodnoj lekciji nove jedinice sa knjigom kao centralnom temom, učenici dva odjeljenja glasali su za žanrove knjiga koje bi voljeli da dobiju na poklon. Horor i detektivska priča, kao i fantastika tri su žanra koja su akumulativno dobila najveći broj glasova i koja će dvadesetak dana kasnije biti ponuđena za projekat.

Pored izbora žanra, učenici su se za pisanje priče mogli opredijeliti za samostalni rad ili rad u paru (s tim što između učenika koji bi se opredijelili za potonje nije moglo biti dvije ocjene razlike). Učenici-autori imali su obavezu napisati originalnu kratku priču, otkucanu u Microsoft Word programu, dužine od jedne autorske strane (oko 300 riječi) i dostaviti istu nastavniku na uvid, najkasnije do 17. novembra.

U dijelu projekta koji je nosio poene i bio predstavljen odjeljenjima na kraju je učestvovalo 20 učenika sa ukupno 13 priča. Predstavljene, poenima nagrađene priče jesu one koje su zadovoljile prethodno postavljene kriterijume i one su i prije prezentacije osvojile po četiri poena koje učenici mogu iskoristiti na nekoj od narednih provjera znanja (kao što je to bio slučaj i sa prvim projektom).

Nezavisno od toga, dodatne poene trebalo je dodijeliti onim pričama koje budu ocjenjene kao najkvalitetnije. To je urađeno glasanjem za priče, podijeljenim na dva ravnopravna dijela: dio bodova (od 1-13) rasporedio je sam nastavnik na osnovu lične procjene kvaliteta priča (ali i stanja priče u kom je ista primljena, odnosno, ukoliko je bilo više posla oko priređivanja priče, to je umanjivalo broj bodova iste). Drugi dio bodova obezbijedili su učenici samih odjeljenja. Da bi se obezbijedila objektivnost, odjeljenjima su bile prezentovane priče drugog odjeljenja (bez uvida u imena autora). Učenici su pred sobom imali listić sa imenima priča gdje su obilježavali koliko im se koja priča svidjela, da bi na kraju zaokružili onu koja im se najviše dopala. Glas učenika je vrijedio u skladu sa njihovom ocjenom iz predmeta iz prethodnog perioda.

 

ssIX 2

Autori četiri najbolje ocijenjene priče (slijeva nadesno): Bulatović, Tomanović, Vujković, Roćenović, Kostić, Ćalasan, Marković.

 

Prikupljeni glasovi takođe su pretvoreni u bodove 1-13 i dodati postojećima koje je dodijelio nastavnik (u koje su učenici imali tek naknadno uvid). Priče koje su osvojile akumulativno najveći broj bodova (23) su „The Sleeping Rule“ autora Anđele Ćalasan i Bogdana Kostića (odjeljenje IX-1) i „The Cavern“ autora Luke Vujkovića i Marka Roćenovića (IX-3). Navedeni učenici su tako za svoje projekte dobili 10 poena koje mogu iskoristiti već na narednom pismenom zadatku (ukoliko to situacija bude zahtijevala). Kako su dvije priče podijelile prvo mjesto, naredno osvojeno bilo je treće, koje su takođe podijelile dvije priče (osvojivši po 19 bodova): „The Stalker“ autorke Petre Marković (IX-1) i „The Occurrence of Worldwide Rabies“ Anastasije Tomanović i Ive Vasilise Bulatović (IX-3). Navedene učenice su za svoje projekte dobile po 8 poena. Zapaženo učešće i dodatne poene dobile su i priče „Detective Mason“ Vuka Vujačića (IX-1) i „The Book Haunts You“ Marije i Vasilise Čizmović (IX-3) – Vukova priča je sa osvojenih 18 bodova zauzela peto mjesto i 6 poena za projekat, dok je Marijina i Vasilisina priča sa osvojenih 17 bodova zauzela šesto mjesto i 5 poena.

Sve priče su u svojoj priređenoj formi dostupne u e-odjeljenjima IX-1 i IX-3 Teams platforme. Glavnih šest priča dostupne su i na sajtu škole. Zamisao je i da se za ove priče urade i ilustracije, a da se makar dvije prvoplasirane nađu u školskom časopisu.

Projekat će do kraja biti realizovan 4. decembra (dva mjeseca od početka) pismenim zadatkom i pisanjem kritike jedne žanrovske kratke priče (kritika je kao forma ranije obuhvaćena jedinicom 2e).

Čestitke najuspješnijima, ali i svim učesnicima ovog velikog projekta!

Za Aktiv stranih jezika,

Nikola Kasalica