Izlet Lovćen-Ivanova Korita (V razred)

 

lovćen53

 

 

Dana 7. juna 2024. godine učenici V razreda su, praćeni svojim učiteljicama i Milenom Radović, učiteljicom koja je nedavno penzionisana, posjetili Lovćen i Ivanova Korita. Učenici su putovali autobusima TA „Glušica”.

Djeca su imala priliku da posjete Njegošev mauzolej na Lovćenu. Kustos im je govorio o značenju karijatida koje se nalaze u predvorju mauzoleja, kao i o monumentalnoj figuri Petra II Petrovića Njegoša, smještenoj u pročelju mauzoleja.

Nakon posjete mauzoleju, učenici su imali organizovan ručak u restoranu „Lovćen-Bečići” na Ivanovim Koritima. Poslije ručka, po sopstvenoj želji i uz saglasnost roditelja, djeca su uživala u avanturističkom parku.

 

        

Rukovodilac OV V razreda

Marija Šobić

Učenici II razreda na manifestaciji „Dani Akorda“

Pozorišna predstava „Začarana princeza“

 

 

Dana 7. juna 2024. godine, učenici II razreda su u okviru junske manifestacije „Dani Akorda 2024“ posjetili Nikšićko pozorište i odgledali pozorišnu predstavu Akordovog dječijeg teatra – „Začarana princeza“ po tekstu Todeta Nikoletića, a u režiji Helene Jovanović.

Naši drugaci su uživali u predstavi, spontano reagujući na glumu svojih vršnjaka. Na kraju predstave su im se pridružili na pozornici igrajući uz taktove poznate dječje numere.

Aktiv II razreda

                                                                                                               

 

Izlet đaka prvaka

 

U srijedu, 12. juna 2024. godine, učenici 1. razreda bili su na jednodnevnom izletu.

Nakon razgledanja Liverovićkog jezera, tokom ne duge vožnje autobusom, mališane su ugostile monahinje manastira Sv. Luke u Župi nikšićkoj. Lijepo raspoloženi, druženje su nastavili u Etno selu Montegoat, koje se nalazi u Dragovoljićima, nadomak Nikšića. Poslije ručka uslijedila je igra, a onda su obišli imanje na kojem se nalaze razne domaće životinje.

Malo umorni, ali srećni i zadovoljni, u popodnevnim časovima vratili su se svojim kućama.

Izlet je realizovan u organizaciji roditelja. Za bezbijednost prvačića, dobro raspoloženje i zanimljive aktivnosti zadužene su bile učiteljice Duda Vujičić, Olivera Mićogvić i Marija Mandić, vaspitačica Olja Ćeranić, pripravnica Bojana Vilotijević i asistentica u nastavi Tijana Kosović.      

                       Za Aktiv I razreda,

                          Dušanka Vujičić

 

Promocija Vatrogasne jedinice za specijalne namjene

 

vatrogasna0

 

Danas su učenici III/5 prisustvovali promociji opreme i sredstava u organizaciji Vatrogasne jedinice za specijalne namjene i upoznali načine rada u posebnim kriznim situacijama. U želji da vide nešto novo, bilo je lijepo i korisno druženje sa divnom ekipom.

Učiteljica Lidija Vujović

Izlet učenika II razreda u WILDLIFE PARK / ZOO

 
Dana 28. maja 2024. godine učenici II razreda, njih 87-oro, su sa svojih pet učiteljica posjetili WILDLIFE PARK / ZOO u blizini Podgorice.
Učenici su išli u aranžmanu Turističke agencije „Glušica“, sa dva autobusa, a u organizaciji roditelja. Cijena izleta po učeniku iznosila je 15,50 €.
Djeca su imala priliku da vide preko 30 vrsta različitih domaćih, divljih i egzotičnih životinja. Uživali su u jahanju konja sa instruktorom, opustili se u igraonici na otvorenom u okviru parka, zajedno sa animatorima, na raznim spravama. Posebno su se zabavili na žurci uz karaoke, gdje su pokazali svoje vokalne sposobnosti.
Iz Nikšića se krenulo u 8 časova, a povratak je bio u 13 časova i 30 minuta.
Svi učenici su oduševljeni viđenim i kompletnom organizacijom. Veoma su se lijepo ponašali i dobili sve pohvale od domaćina.
 
Rukovodilac Aktiva II razreda
Milica Nikolić
 

 
 

POLUMATURSKA EKSKURZIJA

3 sutjeska

Od 13-17. maja tekuće godine, u okviru polumaturske ekskurzije, učenici IX razreda naše škole (njih 87), zajedno sa svojim odjeljenskim starješinama, Bojanom Đurovićem (IX/1), Slavicom Kankaraš (IX/2), Nikolom Kasalicom (IX/3) i Slavicom Živković (IX/4), u pratnji pomoćnika direktora Veselina Šobića, proveli su u (hronološki): Tjentištu (NP Sutjeska), Višegradu, Mokroj Gori (etno-selo Drvengrad), Zlatiboru, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Beogradu, Topoli (Oplenac), Kragujevcu, Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu (manastir Žiča) i Raškoj.

 

Ispod slijedi pregled aktivnosti po danima, kao i riječ-dvije o mjestima koja smo obišli:

 

Dan 1

Naše prvo odredište bilo je Nacionalni park Sutjeska i memorijalni kompleks "Dolina heroja". Kod čuvenog spomenika (rad vajara Miodraga Živkovića), podignutog u čast poginulim partizanima, učenici su se upoznali sa pojedinostima Bitke na Sutjesci iz Drugog svjetskog rata (1943).

Naša naredna stanica bio je Višegrad i "na Drini Ćuprija", Most Mehmed-Paše Sokolovića podignut još u XVI vijeku, danas svjetska baština UNESKA, širom svijeta proslavljen književnim remek-djelom Ive Andrića, čiji smo Andrićgrad takođe posjetili u okviru našeg obilaska Višegrada.

Mokra Gora je mjestašce u Zlatiborskom okrugu (opština Užice), gdje smo obišli Drvengrad, etno-selo na brdu Mećavnik po zamisli reditelja Emira Kusturice. Između ostalog, učenici su u tamošnjoj bioskopskoj sali imali priliku da pogledaju kratkometražni igrani film "Plavo ciganče". 

Naš prvi dan završio se sa noćenjem na Zlatiboru, u hotelu "Braća Sekulić", gdje je nakon večere bila priređena i zabava u diskoteci hotela.

Dan 2

Prvo odredište drugog dana ekskurzije bili su Sremski Karlovci, gdje smo obišli Sabornu crkvu Sv. Nikole, spomenik kulture od izuzetnog značaja, kao i Karlovačku gimnaziju, najstariju srpsku gimnaziju (1791). Zadržali smo se i kod česme "Četiri lava" na Trgu Branka Radičevića, a pojedini su prepričavali detalje iz Šotrinog igranog filma Lajanje na zvezde (1998) koji je prije više od četvrt vijeka upravo ovdje i sniman.

Našu novosadsku priču otpočeli smo Petrovaradinskom tvrđavom, austrijskim utrđenjem iz XVIII v. i njegovim "Pijanim satom", sa čijeg smo platoa, preko Dunava i brojnih mu tamošnjih mostova, mogli sa najboljeg gradskog vidikovca sagledati Novi Sad u svoj njegovoj ljepoti. Nakon što smo se spustili u grad i smjestili u "Hotel Vojvodinu", učenici su imali priliku boraviti na Trgu slobode, prošetati Zmaj Jovinom ulicom i otići do Dunavskog parka, a bio je organizovan i zajednički odlazak do tržnog centra "Promenada". U blizini hotela se nalazi i Srpsko narodno pozorište.

Dan 3

Dan proveden u Beogradu bio je ispunjen brojnim aktivnostima. Prvo, obišli smo stadione FK Partizan i Crvena Zvezda, gdje su djecu vodiči upoznali sa kratkom istorijom dva velika beogradska kluba. Potom smo posjetili Muzej Nikole Tesle, svjetskog naučnika i inovatora; učenici su iz prve ruke mogli posvjedočiti Teslinim najpoznatijim izumima, ali i učestvovati u pojedinim eksperimentima. Nakon muzeja, na red je došao Hram Sv. Save, najveći srpski pravoslavni hram, posvećen osnivaču Srpske pravoslavne crkve. Uslijedio je smještaj u hotelu "Slavija" i ručak.

U drugoj polovini dana, otišli smo do kulturno-istorijskog kompleksa Kalemegdan, gdje smo prvo posjetili Zoološki vrt, a potom i plato sa Pobjednikom, spomenikom koji je veliki svjetski vajar Ivan Meštrović napravio povodom 10 godina Solunskog fronta. Uslijedila je kratka istorija mjesta, te povratak u hotel preko Knez Mihailove ulice i Terazija, gdje su djeca do večere imala slobodno vrijeme za šetnju, obilazak i kupovinu.

Dan 4

U Beogradu smo se zadržali i narednog dana, toliko da posjetimo Avalski toranj, remek-djelo arhitekture sa čijeg su vidikovca na visini od preko 200 metara učenici mogli da prate svoje jučerašnje tragove. Odatle se otišlo za Topolu i Oplenac, sa crkvom Sv. Đorđa, spomen-crkvom i mauzolejom dinastije Karađorđević, a zadužbine Kralja Petra I, čija je kuća naspram crkve pretvorena u muzej i, između ostalog, čuva kraljevu poslednju fotografiju, snimljenu od strane njegovog sina Aleksandra.

Nakon ručka u "Hotelu Kragujevac", gdje nas je, ironije, zatekla kiša, obišli smo spomen-park Kragujevački oktobar. Tamo smo, prvo u muzeju "21. oktobar", a potom i kroz priču vodiča te brojne podignute spomenike širom mjesta, posvjedočili užasu Drugog svjetskog rata iz jeseni te 1941. godine i pomoru velikog broja civila, među kojima je bilo i djece. Na dva mjesta (u muzeju i parku), nalaze se djela Nandora Glida, jugoslovenskog vajara u svijetu najpoznatijeg po njegovoj memorijalnoj skulpturi u nacističkom koncentracionom logoru Dahau. Kiša je ovdje svima imala smisla.

Četvrti dan završen je u hotelu "Petrus" u Paraćinu, gdje je nakon večere bila priređena i zabava u diskoteci hotela.

Dan 5

Poslednji dan ekskurzije bio je nešto naporniji, jer je glavnicu trebalo provesti u povratku kući. Prošavši pored Kruševca i Kraljeva, obišli smo Vrnjačku banju, najveću banju u Srbiji, posebno se osvrnuvši na Most ljubavi, sa čijom su se dirljivom pričom učenici upoznali na licu mjesta.

Nakon Banje, poslednji obilazak bio je Manastir Žiča, prelijepi srednjovjekovni manastir iz XIII vijeka, zadužbinu Stefana Nemanjića. Nakon ručka u restoranu "Čakmara" kod Raške krenulo se za Crnu Goru i Nikšić gdje se, zbog nepredviđenih okolnosti, stiglo nešto kasnije od planiranog.

 

U ime starješina generacije i škole "Ratko Žarić", ovom bih se prilikom želio zahvaliti i našim vodičima, Baju Kontiću, Marku Laboviću i Iliji Krivokapiću (našem bivšem učeniku), kao i šoferima, Milošu Zekoviću i Zoranu Agramoviću, Zeković prevozu i Turističkoj agenciji "Sky Tours".

 

Konačno, treba pohvaliti i same učenike, koji su svojim ponašanjem i ophođenjem pokazali zrelosti i poštovanja prema svojim starješinama da se ovdje opisana, a prošle nedjelje svršena ekskurzija može zacjelo zavesti kao uspješna u onim segmentima gdje škola može biti mirna i ponosna.

 

Odjeljenski starješina  

prof. Nikola Kasalica

 

 

 

Jednodnevni izlet učenika VIII razreda – Bokokotorski zaliv

 

izletDPZ8

 

Dana 22.04.2024. god. učenici VIII razreda sa svojim odjeljenjskim starješinama i vaspitačicom Oliverom Ćeranić, obilježili su Dan planete Zemlje jednodnevnim izletom na relaciji Nikšić-Grahovo-Perast-Kotor-Tivat.

Boravak u Arboretumu bio je sjajna prilika da učenici upoznaju raznoliki biljni svijet prisutan na tom prostoru.

Nakon Grahova uslijedio je dolazak u prelijepi Perast, gdje su nas dočekale suncem okupane, velelepne palate starih porodica iz Perasta. Više o istoriji grada i poznatim pomorskim kapetanima pričali su nam  vodiči, Krivokapić Ilija i Šapurić Milan.

U Kotoru smo bili gosti Srednje pomorske škole, gdje nas je ugostio i o istorijatu škole pričao prof. Veljko Botica. Budući da naredne godine nasi učenici biraju srednju školu, prof. Botica im je pružio veoma korisne informacije o smjerovima koje ta škola nudi i mogućnostima koje pruža za kasnije školovanje.

Uslijedio je obilazak drevnog grada Kotora i njegovih znamenitosti, a učenici su bili u mogućnosti i da razgovaraju sa turistima, strancima i razmijene informacije.

U Tivtu smo obišli veliki gradski park, koji krasi mnoštvo raznolikih biljnih vrsta i posjetili luku. Vožnja trajektom, u povratku, bila je posebna atrakcija za mnoge.

Kako učenici tako i mi, nastavnici, s divniim utiscima gledali smo prelijepu Boku dok nas je pratila ka Nikšiću.

 

„Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,

Pokrivena nebom ko od plave svile,

Ljepša si od tvoje primorkinje vile

I svjetlija si od njenog đerdana.“

(Aleksa Šantić)

 

Za Vijeće VIII razreda,

prof. Mirjana Đukanović i

prof. Vanja Pićurić

 

Poludnevni izlet III razreda

 

 

Dana 4. aprila 2024. pet odjeljenja III razreda OŠ “Ratko Žarić” sa svojim učiteljicama i dva turistička vodiča u organizaciji TO NK realizovali su poludnevni izlet.

Inicijator i organizator ovog izleta je predstavnica Turističke organizacije Nikšić, gospođa Slavica Grgurević, kojoj smo veoma zahvalni. Ona je za 100 učenika naše škole omogućila besplatan  i veoma koristan poklon-aranžman, tako što je TO obezbijedila učenicima besplatan prevoz (2 autobusa) na potrebne lokalitete, kako bi posjetili vode i mostove u okolini našeg grada.

Tokom izleta posjećeni su sljedeći lokaliteti: estavela kod Vira, most na Duklu, most na rijeci Moštanici, Krupačko i Slano jezero.

Uživajući u ljepotama prirode, ovog sunčanog proljećnog dana, pored prethodno usvojenih teorijskih sadržaja, učenici su posmatrali i dobili sve potrebne informacije, u skladu sa svojim uzrastom, ne samo vezano za vode i mostove našeg kraja, već i za reljef bliže okoline Nikšića.

Izlet je bio veoma zanimljiv, zabavan, edukativan, tako da je u potpunosti ispunio naša očekivanja, što pokazuje dobar primjer saradnje sa  lokalnom zajednicom.

Za Aktiv III razreda

Nada Manojlović