Svjetski dan djeteta (II i III razred)

 

dječija prava

 

Povodom Svjetskog dana djeteta koji se obilježava 20. novembra, JU Narodna biblioteka „Njegoš“ je u Gradskoj kući organizovala druženje sa dječijim pjesnikom Todem Nikoletićem.

Tim povodom učenici II i III razreda naše škole taj dan su od 10.00 do 11.00 prisustvovali tom druženju. Djeca su bila oduševljena neposrednošću, duhovitošću, kreativnošću i simpatičnom vođenju razgovora između pisca i njih. On ih je kroz svoje stihove vodio u svijet mašte, ali i realnosti. Uključivao ih u razgovor, animirao, zabavio i pokazao kako poezija može biti divna i prijemčljiva djeci govoreći im o važnosti knjige za njihov dalji razvoj.

Nakon sat vremena zanimljivog druženja, gdje su pojedini učenici koji su učestvovali u „takmičenju“ dobili simbolične poklone, učenici su puni utisaka završili svoje druženje sa piscem za taj dan.

Osim na ovaj način, učenici II drugog razreda su ovaj dan obilježili i kroz druge aktivnosti, uz pomoć svojih učiteljica i pedagogice Vjere Bjelice koja je pripremila dio materijala: slušajući stihove o djeci, kroz bojanku i stihove o nekim pravima djeteta upoznali se koja oni to prava imaju, likovno to predstavili, napravili pano i snimili kratki film o tome koja su to prava koja djeca imaju i zašto su ona važna.

Rukovodilac Aktiva II razreda,

Milica Nikolić

 

Čarobnjaci u posjeti korisnicima nikšićkog Doma za stare

 

Čarobnjaci, učenici I1 odjeljenja, 11. oktobra 2023. godine su sa učiteljicom Dušankom Vujičić i vaspitačicom Oliverom Ćeranić posjetili korisnike Doma za stare.

Posjeta korisnicima Doma i druženje sa njima upriličeni su povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba i 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Ovo druženje je odisalo uzajamnom ljubavlju i pažnjom, što je najbolji lijek za srce i dušu, te očuvanje mentalnog zdravlja.

Kroz interesantne aktivnosti koje su osmislile njihove učiteljice, prvačići su uz pomoć domaćina ostvarili planirane ishode učenja, a ujedno i uradili zadatke vezane za eTwinning projekte u koje su uključeni. To su projekti „Pišem ja, pišeš ti“ i „U svijetu likovnih umjetnika“.

Učiteljice Duda i Olja su ovom idejom, koju su realizovale u dogovoru sa  v.d. direktorice Doma za stare, Jelenom Banjević, pokazale kako se kod učenika na pravi način razvijaju empatija i ostale vrijednosti i vrline.

Zahvaljujući roditeljima učenika, ponekom bakom i tetkom, prvačići su stanare Doma za stare obradovali lijepim poklonima, a zaposleni u Domu su se postarali da ih domaćinski dočekaju.

Ovu posjetu je kamerama zabilježila ekipa TVNK (video prilog Mine Gezović): Učenici OŠ "Ratko Žarić" posjetili Dom starih u Nikšiću.

 

 

Jednodnevni izlet 7. razreda

 

durmitor7 1

 

Dana 26.9.2023. godine, odjeljenja 7. razreda sa razrednim starješinama – S. Vorotović (VII-1), D. Živković (VII-2), S. Zarubica (VII-3), M. Žižić (VII-4) i J. Đurđić (VII-5) – izveli su jednodnevni izlet na Žabljak, u okviru realizacije Dana kulture, sporta i tehnike. Polazak je bio u 8 sati, a planirani povratak u 18.30. Posjetili smo Nacionalni park Durmitor, Crno jezero,  Žabljak i Zminičko jezero, gdje su učenici uživali u prelijepoj prirodi i zanimljivim sadržajima Etno sela Zminice. Saznali su dosta istorijskih i geografskih podataka o ovom Nacionalnom parku i čitavom durmitorskom kraju. Pored edukativnog dijela, učenici su imali privilegiju da provedu dan u šetnji na čistom vazduhu, ispunjenom mirisom četinarskih šuma.

Izlet je realizovan uspješno i ispunio je očekivanja, kako učenika, tako i razrednih starješina.

Za Vijeće,

Snežana Vorotović

 

Đaci prvaci i „Anin svet snova”

 

Naši đaci prvaci su 28. septembra 2023. godine uživali u pozorišnoj predstavi „Anin svet snova", produkcije Pan teatra iz Beograda.
 
Opština Nikšić i JU Nikšićko pozorište u okviru manifestacije „Septembarski dani kulture - Nikšić 2023”, besplatno su obezbijedili pozorišni užitak za najmlađu školsku populaciju našeg grada.
 
 
 
 

Jednodnevni izlet 5. razreda

 

izlet5 1 

Odjeljenjske starješine učenika 5. razreda realizovale su jednodnevni izlet na relaciji Grahovo-Kotor, u srijedu 27.9.2023. godine. Naime, ova aktivnost je dio Godišnjeg plana, a u vezi je sa Danima kulture, sporta i tehnike. Izlet je pored zabavnog imao i edukativni karakter, tačnije učenici su bili u mogućnosti da se upoznaju sa brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima.                                   

Prvo smo posjetili Arboretum (botaničku baštu) na Grahovu. Učenici su uživali u prirodi i sticali nova znanja o biljnom svijetu. Nakon toga smo obišli spomen-obilježje koje na impozantan način prikazuje značaj narodnog heroja, Save Kovačevića. Razgovali smo i o čuvenim grahovskim partizanima.           

Kasnije je uslijedilo panoramsko razgledanje Perasta – ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela. Otkrivali smo brojne tajne koje ova dva ostrva kriju.

U Kotoru, svjetskoj kulturnoĵ baštini zaštićenoj od strane UNESCO-a, učenici su imali priliku da obiđu čuveni Pomorski muzej, kulturno-obrazovnu ustanovu jedinu te vrste u Crnoj Gori. Katedrala Svetog Tripuna, simbol grada Kotora, bila je naša sljedeća stanica, a potom smo obišli i crkvu Svetog Nikole, izgrađenu 1902. godine na temeljima crkve iz VII vijeka. Budući da je Sveti Nikola zaštitnik pomoraca, učenicima je bilo jasno zašto ovo sveto mjesto za žitelje Boke ima veliki značaj. Slobodno vrijeme iskoristili smo za kupovinu suvenira koji će nas podsjećati na ovaj predivan dan proveden u veseloj atmosferi i lijepom druženju.

 

Za Vijeće,

Milena Radović

  

Posjeta bioskopu 2. razreda

 

05 bioskop2.2 19.9

 

Učenici 2. razreda su u utorak 19. septembra, posjetili bioskop i odgledali dugometražni animirani film, Ričard Roda 2.

 

Film je, u pratnji učiteljica odjeljenja, odgledalo devedeset četvoro djece, a posjeta je trajala od 15:00 do 17:15.

 

Realizacija ovog nenastavnog dana bila je predviđena za 18. septembar –  planom Dana kulture, sporta, tehnike – ali je zbog slobodnih termina u bioskopu pomjerena za dan kasnije.

 

Za Aktiv 2. razreda,

Milica Nikolić

Jednodnevni izlet 8. razreda

 

04 izlet8.2 18.9.2023

 

Dana 18.9. za učenike 8. razreda organizovan je jednodnevni izlet koji će dugo pamtiti. Prva stanica njihove ture bila je posjeta Šipčaniku u Podgorici. Tu su naše učenike ugostili vrlo ljubazni ljudi od kojih su slušali o Šipčaniku, vrstama vina, plantažama grožđa. Nakon posjete Šipčaniku, zaputili su se put Cetinja. Kada su stigli, uživali su u nestvarnom pogledu sa vidikovca, a nakon toga su pošli prema Lipskoj pećini koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ponovili su šta su to stalagmiti I stalaktiti, saznali kako je otkrivena pećina i prepustili se osjećaju koji ona pruža.

 

Za kraj izleta, svoje slobodno vrijeme proveli su u tržnom centru „BIG Fashion“ u Podgorici.

 

Učenica 8-1,

Anja Miljanić

Edukativno-rekreativna nastava 3. razreda

 

01 bedem3 8.9.2023

 

U susret Danu oslobođenja Nikšića, u petak 8. septembra 2023. godine, 3. razred je realizovao edukativno-rekreativnu nastavu na gradskoj tvrđavi Bedem i u gradskom parku.

 

ZANIMLJIVOSTI:

Gradska tvrđava je svjedok istorije i mjesto gde su se vodile bitke ne samo za grad, već i za nadmoć nad cijelim nikšićkim krajem. Tvrđava je nastala u IV vijeku kao rimsko vojno utvrđenje. Ono je zamijenjeno gotskom citadelom, da bi kasnije u doba Turaka postala jedno od njihovih najjačih utvrđenja u tom kraju Crne Gore. Tvrđava je dugačka 214 metara i imala je dvije kule, na sjevernom i južnom kraju, dok je najstariji dio smješten u sredini. Na najuzvišenijem dijelu tvrđave bila je postavljena artiljerijska platforma. Danas je tvrđava Bedem mjesto okupljanja umjetnika, a tokom ljetnjih mjeseci figurira i kao ljetnja pozornica.

 

 

Za Odjeljenjsko vijeće, 

 

Aleksandra Daković