ORIGINALNA KRATKA PRIČA

(projekat, IX razred)

 

ssIX poe

 

U srijedu, 22. novembra 2023. godine, prezentovane su originalne kratke priče učenika odjeljenja IX-1 i IX-3 nastavnika engleskog jezika Nikole Kasalice.

Projekat je najavljen 23. oktobra, a njegova žanrovska odrednica četvrtog. Na času ranijeg datuma, u uvodnoj lekciji nove jedinice sa knjigom kao centralnom temom, učenici dva odjeljenja glasali su za žanrove knjiga koje bi voljeli da dobiju na poklon. Horor i detektivska priča, kao i fantastika tri su žanra koja su akumulativno dobila najveći broj glasova i koja će dvadesetak dana kasnije biti ponuđena za projekat.

Pored izbora žanra, učenici su se za pisanje priče mogli opredijeliti za samostalni rad ili rad u paru (s tim što između učenika koji bi se opredijelili za potonje nije moglo biti dvije ocjene razlike). Učenici-autori imali su obavezu napisati originalnu kratku priču, otkucanu u Microsoft Word programu, dužine od jedne autorske strane (oko 300 riječi) i dostaviti istu nastavniku na uvid, najkasnije do 17. novembra.

U dijelu projekta koji je nosio poene i bio predstavljen odjeljenjima na kraju je učestvovalo 20 učenika sa ukupno 13 priča. Predstavljene, poenima nagrađene priče jesu one koje su zadovoljile prethodno postavljene kriterijume i one su i prije prezentacije osvojile po četiri poena koje učenici mogu iskoristiti na nekoj od narednih provjera znanja (kao što je to bio slučaj i sa prvim projektom).

Nezavisno od toga, dodatne poene trebalo je dodijeliti onim pričama koje budu ocjenjene kao najkvalitetnije. To je urađeno glasanjem za priče, podijeljenim na dva ravnopravna dijela: dio bodova (od 1-13) rasporedio je sam nastavnik na osnovu lične procjene kvaliteta priča (ali i stanja priče u kom je ista primljena, odnosno, ukoliko je bilo više posla oko priređivanja priče, to je umanjivalo broj bodova iste). Drugi dio bodova obezbijedili su učenici samih odjeljenja. Da bi se obezbijedila objektivnost, odjeljenjima su bile prezentovane priče drugog odjeljenja (bez uvida u imena autora). Učenici su pred sobom imali listić sa imenima priča gdje su obilježavali koliko im se koja priča svidjela, da bi na kraju zaokružili onu koja im se najviše dopala. Glas učenika je vrijedio u skladu sa njihovom ocjenom iz predmeta iz prethodnog perioda.

 

ssIX 2

Autori četiri najbolje ocijenjene priče (slijeva nadesno): Bulatović, Tomanović, Vujković, Roćenović, Kostić, Ćalasan, Marković.

 

Prikupljeni glasovi takođe su pretvoreni u bodove 1-13 i dodati postojećima koje je dodijelio nastavnik (u koje su učenici imali tek naknadno uvid). Priče koje su osvojile akumulativno najveći broj bodova (23) su „The Sleeping Rule“ autora Anđele Ćalasan i Bogdana Kostića (odjeljenje IX-1) i „The Cavern“ autora Luke Vujkovića i Marka Roćenovića (IX-3). Navedeni učenici su tako za svoje projekte dobili 10 poena koje mogu iskoristiti već na narednom pismenom zadatku (ukoliko to situacija bude zahtijevala). Kako su dvije priče podijelile prvo mjesto, naredno osvojeno bilo je treće, koje su takođe podijelile dvije priče (osvojivši po 19 bodova): „The Stalker“ autorke Petre Marković (IX-1) i „The Occurrence of Worldwide Rabies“ Anastasije Tomanović i Ive Vasilise Bulatović (IX-3). Navedene učenice su za svoje projekte dobile po 8 poena. Zapaženo učešće i dodatne poene dobile su i priče „Detective Mason“ Vuka Vujačića (IX-1) i „The Book Haunts You“ Marije i Vasilise Čizmović (IX-3) – Vukova priča je sa osvojenih 18 bodova zauzela peto mjesto i 6 poena za projekat, dok je Marijina i Vasilisina priča sa osvojenih 17 bodova zauzela šesto mjesto i 5 poena.

Sve priče su u svojoj priređenoj formi dostupne u e-odjeljenjima IX-1 i IX-3 Teams platforme. Glavnih šest priča dostupne su i na sajtu škole. Zamisao je i da se za ove priče urade i ilustracije, a da se makar dvije prvoplasirane nađu u školskom časopisu.

Projekat će do kraja biti realizovan 4. decembra (dva mjeseca od početka) pismenim zadatkom i pisanjem kritike jedne žanrovske kratke priče (kritika je kao forma ranije obuhvaćena jedinicom 2e).

Čestitke najuspješnijima, ali i svim učesnicima ovog velikog projekta!

Za Aktiv stranih jezika,

Nikola Kasalica

 

Sedmica italijanske kuhinje

 

itakuhinjaVI 1

 

Povodom Sedmice italijanske kuhinje učenici odjeljenja VI-1 i VI-3 su dali doprinos njenom obiljezavanju. Na času italijanskog jezika upoznali su se sa najpoznatijim italijanskim jelima, govorili o nastanku pice i njenom putu od jela za siromašne do najpoznatijeg simbola Italije. Živopisnim panoima predstavili su najpoznatije italijanske proizvode. Na kraju su se zasladili nekim od italijanskih slatkiša.

 

Svjetski dan djeteta

 

dandIV

 

Učenici odjeljenja IV/1 i IV/2 naše škole su zajedno sa prof. engleskog jezika Jelenom Doknić obilježili Svjetski dan djeteta koji se svake godine obiljezava 20. novembra jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Đaci prvaci obilježili Evropsku sedmicu programiranja 

 

codeweek I

 

U okviru društvene inicijative EU Code Week učenici prvog razreda su na zabavan i njihovom uzrastu prilagođen način učili prve korake u programiranju. Evropska sedmica programiranja je inicijativa koju organizuju volonteri koji smatraju da programiranje znači imati moć nadohvat ruke.  

Da su kodiranje i programiranje važne kompetencije koje će otvoriti nove mogućnosti njihovim učenicima znaju vaspitačica Olja Ćeranić i učiteljice Duda Vujičić i Marina Gajović. One su pripremile i realizovale različite aktivnosti preko kojih su najmlađi tražili korake kojima će riješiti problem i stići do cilja. Prvačići su otkrivali zagonetnu riječ, crtali po kodu, uočavali postupak pravljenja sendviča, vodili miša do sira, pronalazili zakopano blago, a na kraju su za svoj trud nagrađeni diplomama.

#CodeWeek 

 

Evropska nedjelja programiranja - EU CodeWeek 2023

Vještačka inteligencija (Artificial intelligence - AI)

 

cw V1

 

17. oktobra 2023. godine učenici petog razreda, članovi CodeClub-a Ratko Žarić, su sa nastavnicom Sonjom Mićunović obilježili Evropsku nedjelju programiranja. Cilj je istaći značaj programiranja i savremenih tehnologija, kao i osposobljavanje učenika da bolje razumiju svijet koji ih okružuje.

Učenici su upoznati sa ulogom vještačke inteligencije (Artificial intelligence-AI) pri stvaranju digitalnih slika. Koristeći aplikaciju AutoDraw učenici su skicirali oblike, a algoritam je, dok su crtali, generisao predložene oblike na osnovu njihovog unosa. Koristeći različite boje, oblike i pozadine učenici su birali nešto od ponuđenog za crtež.

#CodeWeek

EVROPSKI DAN JEZIKA

(projekat, IX razred)

 

07 edj9 25.9

 

U ponedjeljak, 25. septembra, povodom ovogodišnjeg Evropskog dana jezika, učenici odjeljenja IX-1 i IX-3 nastavnika engleskog jezika Nikole Kasalice, u Kabinetu br. 21 – jednoj od računarskih sala škole – prezentovali su projekte koji su za zadatak imali da preko jedne teme objedine zemlju anglofonog govornog područja (engleski jezik) i onu čiji je zvanični jezik njihov drugi strani jezik koji izučavaju u našoj školi (italijanski, njemački ili ruski).

Projekat je najavljen dvije nedjelje ranije kao projekat opcionalnog karaktera, i učenici su sami predlagali timove i oblasti rada, s tim što se vodilo računa da se konkretne teme unutar oblasti ne preklapaju. Učenici koji ne pohađaju isti drugi strani jezik u školi takođe su mogli oformiti tim, s tim što se onda morala pronaći zajednička tema između tri govorna područja, zahtjevan poduhvat koji su uspješno realizovali učenici Ćalasan Anđela i Kostić Bogdan (IX-1) sa njihovim projektom o književniku-Nobelovcu, Josifu Brodskom (rođen u Sovjetskom Savezu gdje je proveo mladost, Brodski kao emigrant drugi dio svog kratkog života provodi u Americi, dok biva sahranjen u Italiji). Projekat koji se istakao kao optimalno realizovan jeste onaj tima koji su činili učenici Tomanović Anastasija, Vujković Luka i Zečević Danilo (IX-3), a ticao se Britanije kao provincije Rimskog carstva.

Prezentovano je ukupno jedanaest projekata. Projektima obrađene oblasti obuhvatile su istoriju (Rim i Britanija, kraljevska dinastija Hanover, Prvi i Drugi svjetski rat), sport (Finale Lige šampiona 2006, karijera fudbalera Ilkaja Gundogana u Mančester Sitiju), modu (visoka moda Rima i Njujorka), muziku (Čajkovski i Rahmanjinov u posjeti Americi), književnost (Brodski), film (Skotov Oskarom ovjenčan film, Gladijator) i nauku (Enigma, mašina za (de)šifrovanje radio-telegrafskih poruka).

Svi projekti odrađeni su u PowerPoint programu i mogu se pronaći na zidu e-učionica Engleskog jezika odjeljenja na Teams platformi, u prilogu objave projekta.

 

Za Aktiv stranih jezika,

Nikola Kasalica

                                                       

                                                                                  Edukativne igre u nastavi engleskog jezika


     Igre u nastavi engleskog jezika predstavljaju veoma značajno sredstvo u pospješivanju zainteresovanosti učenika za sticanje novih znanja i vještina.

Profesorice engleskog jezika Aleksandra Trebješanin i Mirjana Peković osmislile su čas čiji su dio realizovale u odjeljenjima VI-3 i VI-4. Kao što je ranije navedeno, demonstrativni čas prikazale su na ELTAM-ovoj devetoj nacionalnoj konferenciji za nastavnike engleskog jezika.

Učenici ovih odjeljenja pokazali su veliku zainteresovanost za ovakav način organizacije i realizacije.

U našoj školi njeguju se primjeri dobre prakse i inovativnog pristupa nastavi. Prof. engleskog jezika Jelena Doknić je velikodušno ustupila dio časa na kojem su se ove aktivnosti realizovale.

 

 Slide1

 

 Vaskršnje aktivnosti prvačića

 

            U duhu vaskršnjih praznika prvaci  su se potrudili da  svojom angažovanošću obilježe ove značajne dane.

             Učenici I-1 i I-2 odjeljenja su realizovali razne aktivnosti takmičarskog karaktera. Bili su veoma angažovani i sa izuzetnom veselošću, brzinom i spremnošću su ispunjavali predočene zadatke. Za svoja postignuća su dobili diplome, a to je dodatno izmamilo osmijehe na njihova lica.

 

             U odjeljenjima I-3, I-4 i I-5 prvačići su likovnim radovima oplemenili unutrašnjost naše škole.

 

                                                                                                                                                                                                         Za Aktiv I razreda

                                                                                                                                                                   Olivera Krivokapić