Dan sporta: Proljećni kros

 

 

30.04 2024. godine održan je Dan sporta.

Održan je poligon svestranosti revijalnog karaktera za učenike od I-IV razreda.

Održana je štafeta revijalnog karaktera za djevojčice V i VI razreda. Učenici VI2 u toj konkurenciji razreda osvojili su 1 mjesto u fudbalu. Učenici VI2 u V-VI konkurenciji osvojili su 1. mjesto u basketu.

Učenici VII2 u konkurenciji od VII-IX razreda osvojili su 1. mjesto u fudbalu. Učenici VIII2 u VII-IX konkurenciji osvojili su 1. mjesto u basketu.

Profesionalna orijentacija

 

 

U ponedjeljak, 29.4.2024. godine u okviru Programa profesionalne orijentacije, predstavnici JU Srednje stručne škole iz Nikšića prezentovali su učenicima IX razreda smjerove i mogućnosti koje se otvaraju nakon završetka ove škole (mogućnosti zaposlenja i nastavka školovanja). U okviru ovog programa postavljena je i izložba likovnih radova učenika završnog razreda na temu Moje buduće zanimanje.

 

Pedagog

Vjera Bjelica

 

Međunarodno takmičenje „Kengur bez granica” 2024.

 

Međunarodno takmičenje „Kengur bez granica” organizovano  je 6.4.2024. godine, za učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Crne Gore. Organizator takmičenja je NVU „Tinker”, autorizovani član  Međunarodne asocijacije „Kangourou sans Frontières” koja okuplja ljubitelje matematike iz preko stotinu zemalja svijeta.

OŠ „Ratko Žarić” je i ove subote, kao škola domaćin takmičenja, otvorila vrata za svoje i učenike i učenice drugih škola naše opštine, kako bi im omogućila da učestvuju u ovom matematičkom izazovu. Nastavnici, glavni ¸krivci” uspješne realizacije ovog takmičenja, su:  Darko Garčević, Olivera Ćeranić, Bojana Vilotijević, Saša Daković, Marija Abramović, Sanela Zarubica, Biljana Vlahović, Mirjana Krunić, Lidija Vujović, Rada Perović, Olivera Krivokapić i Dušanka Vujičić, koordinatorka takmičenja.

Učenice i učenici naše škole su i ove godine pokazali da za njih matematika nije bauk, već predmet koji vole i znaju, o čemu svjedoče rezultati.

Bronzanu medalju u Kategoriji Pre-ecolier, konkurencija 3. razred osnovne škole, osvojila je Sofija Đurović, a njen mentor je učiteljica Nada Manojlović.

Diplome za zapažen rezultat dobiće:

Kategorija Pre-ecolier, konkurencija 3. razred osnovne škole - Ana Daković

Kategorija Pre-eccolier, konkurencija 4. razred osnovne škole - Isidora Radović, Jakov Đurković, Jovan Adžić i Sara Mijušković

Kategorija Ecolier, konkurencija 5 razred osnovne škole - Sofija Leovac

Kategorija Ecolier, konkurencija 6. razred osnovne škole - Maša Zečević

Svečana dodjela medalja i diploma biće upriličena u subotu, 11. maja 2024. godine, u 16 časova  na Univerzitetu Donja Gorica. Na svječanosti će biti uručene i Zahvalnice školama  - domaćinima ¸Kengur” takmičenja.

Zahvaljujući Generalnom sponzoru takmičenja Crnogorskom Telekomu i zlatnom sponzoru Crnogorskoj komercijalnoj banci, koji su omogućili da takmičenje bude besplatno za svu đecu, najbolji takmičari će dobiti i nagrade, bežične slušalice. Crnogorski Telekom je obezbijedio i nagrade za najbolje mentore, a tablet uređaje 5G generacije dobiće koordinatori u školama domaćinima koje su imale najveći broj takmičara, najveći broj takmičara proporcionalno ukupnom broju đaka u školi  i  školi sa najvećim brojem nagrađenih takmičara kojima je ta škola bila domaćin. Ove godine je ustanovljena i nagrada za promociju i poseban doprinos, kako ¸Kengur bez granica”, tako i ¸Dabar” takmičenju, a dobitnica je profesorica Dušanka Vujičić.

Učenica Sofija Đurović, dobitnica bronzane medalje, koordinatorka takmičenja Duda Vujičić i Dejana Ponoš ispred NVU „Tinker”, bile su gošće jutarnjeg programa TVNK i Radio NK. Ovom prilikom su govorile o značaju „Kengur bez granica” i sličnih takmičenja, ali i o uspjesima učenika i radu nastavnika naše škole.

Čestitamo svim učesnicima, a posebne čestitke nagrađenim, sa željom da ih narednih godina bude više.

 

„Plavi svemir“

 

 

autPano

 

Naša škola obilježila je 2. april, Dan osoba sa autizmom. Aktivnosti povodom ovog dana realizovane su tokom cijele sedmice. U znak podrške učenici su 2. aprila obukli majice plave boje, učestvovali u radionicama na temu Empatija, prisustvovali edukativnim predavanjima i učestvovali na likovnom i literarnom konkursu koji su organizovani na nivou škole.

 

 

Na likovni konkurs odazvali su se učenici od I do V razreda. U kategoriji od I do IV razreda koji su radili na temu „Različitosti nas zbližavaju“, nagrade su osvojili:

I mjesto: Lena Mrvaljević (II razred)

II mjesto: Vasilisa Osmajić (II razred),  Stefana Kankaraš (I razred)

III mjesto: Lana Jocović (IV razred)

 

 

Učenici V razreda radili su na temu „Kišobran za sve“. Nagrađeni su:

I mjesto: Luka Bulajić

II mjesto: Isidora Zarubica

III mjesto: Anja Vujičić

 

 

Na literarnom konkursu učestvovali su učenici VII, VIII i IX razreda i ostvarili sljedeći uspjeh:

I mjesto: Marija Dedijer (VII razred), Anđela Krivokapić (VIII razred)

II mjesto: Dunja Kovačević (IX razred)

III mjesto: Jovana Mijušković (VIII razred)

 

 

Svi učenici koji su postigli uspjeh biće nagrađeni diplomama.

Čestitamo!

Saradnja

JU OŠ „Ratko Žarić“ i JPU „Dragan Kovačević“

 

VrticMartApr1.6

 

Cilj Programa prelaska iz vrtića u osnovnu školu je da se kroz saradnju vrtića i škole, konkretno JPU „Dragan Kovačević“ i škole „Ratko Žarić“ (vaspitača, učitelja, stručnih saradnika, roditelja) olakša ovaj prelazni i za dijete značajan period, pruže mehanizmi podrške djetetu pri prelasku na sljedeći nivo obrazovanja.

Koordinisanim zajedničkim radom naše škole i vaspitnih jedinica  JPU „Dragan Kovačević“, kroz različite aktivnosti, osnažujemo motivisanost i pozitivan stav djeteta prema školskoj sredini i olakšavamo uspostavljanje socijalnih odnosa u novom okruženju.

Škola „Ratko Žarić“, odnosno drugari iz prvog razreda – odjeljenja I-1 i I-2 su 27.3.2024. pripremili dobrodošlicu svojim mlađim drugarima iz VJ „Lastavica“.

Pjesmom i igrom, plesom, recitacijama, prikazivanjem edukativnog video materijala prvaci su se predstavili predškolcima, dok su predškolci takođe, prigodnim programom, pokazali starijim drugarima svoja umijeća.

Učenici I-1 i I-2 razreda su takođe, sa svojim učiteljicama I vaspitačicama uručili darove svojim mlađim drugarima – diplomice, olovke sa leptirićima, kao i ostale prigodne poklone.

Posjeta VJ „Radost“ našoj školi je upriličena 2.4.2024.godine. Drugari iz pomenute VJ i prvaci iz I-3 odjeljenja  su prigodnim aktivnostima obilježili Dan osoba sa autizmom – izradom šeširića u plavoj boji, igrokazom, recitacijama. Prvaci odjeljenja I-3 su takođe sa svojom učiteljicom i vaspitačicom uručili predškolcima prigodne poklone.

Nadamo se da će ova saradnja biti važan korak pri ulasku u školski život budućih prvaka.

 

Psihološkinja

Maja Radojičić

 

Kuda nakon osnovne škole

 

U okviru Programa profesionalne orijentacije predstavnici JU Prve srednje stručne škole su u ponedjeljak, 25. marta održali prezentaciju za učenike IX razreda. Profesori Stručne škole: Orović Ana, Jokanović Marija i Koprivica Slobodan sa učenicima Andrijašević Dankom, Mijušković Mirkom i Matijašević Nikolom predstavili su svoju školu i prezentovali vještine i znanja koji se stiču na različitim smjerovima. Oni su učenike upoznali sa predmetnim programima i smjerovima koje ova škola nudi kao i mogućnostima za zaposlenje ili nastavak školovanja.

Svi zainteresovani učenici kao i roditelji ovu prezentaciju mogu pogledati na sledećoj adresi: PRVA SREDNJA STRUČNA ŠKOLA NIKŠIĆ.

Pedagog

Vjera Bjelica

Saradnja JU OŠ „Ratko Žarić” i  NVO Centra za građansko obrazovanje

U četvrtak, 14.3.2024. godine, škola „Ratko Žarić“ je ugostila predstavnike NVO „Centar za građansko obrazovanje“ Ivanu Matanović i Nikolu Đuraševića. 

Ovom prilikom, za predstavnike odjeljenja u Učeničkom parlamentu i za učenike koji su izrazili želju da prisustvuju istom, u okviru projekta „Mladi za mlade“, u sklopu Putujuće fabrike filma-Ubrzaj, upriličena je projekcija dokumentarnog filma o posljedicama vršnjačkog nasilja, kao i diskusija sa učenicima na datu temu. 

Cilj projekta u čijem su dijelu učešće uzeli i učenici naše škole je jačanje svijesti učenika o opasnosti vršnjačkog nasilja, omladinskom aktivizmu, ljudskim pravima, toleranciji, vrijednostima građanskog društva. 

Prilikom navedene projekcije, diskusije koja je uslijedila, članovi Učeničkog parlamenta su stekli dodatna znanja i vještine koje su im omogućile da kao vršnjački edukatori prenose stečene utiske i znanja svojim vršnjacima. 

Maja Radojičić, psihološkinja

 

Dan ružičastih majica

 

Naša škola se pridružila obilježavanju Dana ružičastih majica posvećenom borbi protiv vršnjačkog nasilja. Organizacijom brojnih aktivnosti nastojimo podići svijest o važnosti prevencije međuvršnjačkog nasilja, empatiji, poštovanju različitosti i nenasilnom rješavanju problema.

 

Povodom dana ružičastih majica organizovali smo radionice na kojima su prikazani edukativni filmovi, prezentacije, muzički spotovi i druge brojne aktivnosti: "drvo problema", "semafor osjećanja" i sl. Kreativnost učenika došla je do izražaja u pisanju poruka protiv nasilja kojima smo ukrasili hol škole.

 

U saradnji Dječijeg odjeljenja JU Narodna biblioteka Njegoš i škole, predstavnici  Učeničkog parlamenta su pokazali svoja znanja, dali doprinos, kroz edukativno predavanje-trening radionicu. Dodatno su "osnaženi" da kroz konkretne aktivnosti svoje znanje prenesu učenicima svojih odjeljenja na ČOZ-u putem vršnjačke edukacije. Takođe, Učenički parlament je uzeo učešće i u obilježavanju ovog važnog datuma u organizaciji Opštine Nikšić i NVO "Osvit".

 

PP služba