Regionalno prvenstvo u šahu
 
chessXII
 
 
U organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore, Školskog sportskog saveza i OŠ „Olga Golovic“, održano je Regionalno prvenstvo na kome je učestvovalo sedam osnovnih škola iz Nikšića i okoline. Igralo se sedam kola po Berger sistemu (svak sa svakim), sa tempom igre od 10 minuta uz 5 sekundi za svaki odigrani potez.
Naša škola je ostvarila odličan uspjeh osvojivši drugo mjesto u jakoj konkurenciji. Ekipu su činili: Vuk Bojanić, Tadija Glušica, Stefan i Uroš Krulanović i Ognjen Vujačić, te nastavnik sekcije Momčilo Pekić (prvo mjesto je osvojila OŠ „Olga Golović“, a treće OŠ „Ivan Vušović“).
 
Glavni sudija turnira bio je IM Boro Miljanić.
Za prva tri mjesta organizator je obezbjedio pehare i knjigu Šahovski vijenac istaknutog šahovskog „radnika“ Maksima Lutovca.
 
Glavni "krivac" za njegovanje šaha u "Žariću" je niko drugi do kćerka g-dina Lutovca, Emilija Pejović, profesorica engleskog jezika u našoj školi.

Opštinsko takmičenje iz matematike

 

opštinsko matematika XI

 

Povodom obilježavanja Nedjelje globalnog obrazovanja (13-19. novembar), u JU OŠ „Milija Nikčević” realizovao se kviz iz matematike čije su učešće u istom uzeli i učenici naše škole i to: VI razred- Krulanović Stefan (VI razred), Božović Sofija (VII), Roćenović Nikolina (VIII) i Koprivica Zoja (IX). Mentori učenika su profesori matematike Janičić Ljiljana, Đurđić Jelena i Radović Slavko.

Obilježen Njegošev dan

 

njegosev dan

 

 

Aktiv C-SBH jezika i književnosti je obilježio Njegošev dan brojnim aktivnostima. Učenici VIII i IX razreda su odabranim citatima i ilustracijama podsjetili koliko je moćna Njegoševa riječ.

Članovi likovne sekcije su, takođe, na prigodan način obilježili Njegošev dan.

„Šećerno kraljevstvo“: 2. i 3. razred na pozorišnoj predstavi

 

predstava X

 

U ponedjeljak, 16. oktobra 2023. godine, učenici II i III razreda su, zajedno sa svojim učiteljicama, posjetili Nikšićko pozorište koje je na dječijoj sceni pozorišnog repertoara za oktobar organizovalo izvođenje predstave „Šećerno kraljevstvo“ inspirisane pričom „Kraljevski festival“, komada za djecu u izvođenju Glumačke radionice Doma kulture Čačak. Ovim je realizovan nastavni dan u skladu sa Planom saradnje sa lokalnom zajednicom.

 

Za Aktive II i III razreda,

Milica Nikolić i Aleksandra Daković

 

Dječja nedjelja – Prijem prvaka u Dječji savez Crne Gore

(izvještaj rukovodioca KUD-a škole)

 

dsavez I

 

Svečani prijem prvaka u Dječji savez Crne Gore, održan je u petak, 6. oktobra 2023. godine, u fiskulturnoj sali naše škole. Ova svečanost je posljednja u nizu aktivnosti koje su obilježile Dječju nedjelju.

Toga dana su naši prvačići uz vesele zvuke koračnice ušetali u salu. Direktorica škole, Nevenka Nikčević, poželjela im je uspješan početak školovanja. U ime Dječjeg saveza ih je pozdravila Ratka Radunović i poželjela im puno znanja, osmjeha i radovanja.

Prvaci su položili zakletvu, dok su im drugari iz drugog razreda poželjeli dobrodošlicu. Članovi naših sekcija su učinili da im ovaj dan bude što svečaniji. Mali hor nas je razigrao sa par pjesama, kao i članovi ritmičke, recitatorske i folklorne sekcije koji su upotpunili događaj i animirali sve prisutne. Likovna sekcija nižih razreda je bila zadužena za uređenje scenskog prostora.

Pored prvaka, u priredbi su učestvovali i učenici drugih razreda: učenici II razreda su uzeli učešća kao članovi Malog hora sa pjesmama „Tiri diri dam“, „Ljubav je“ i „Za milion godina“ i recitujući „Dobrodošlicu“, učenici folklorne sekcije III razreda učestvovali su uz rukovodstvo učiteljice Lidije Vujović, a učestvovali su i učenici V i VI razreda (plesali su valcer; njihov rukovodilac je učiteljica Olivera Mićović).

Dragim prvačićima želimo srećan polazak u školu i da kroz svoje školovanje, pored znanja i vještina koje će tu steći, upoznaju nove drugare, steknu prave prijatelje i uživaju u danima i godinama koje će provesti u svojoj školi.

 

Rukovodilac KUD-a,

Jelena Đurović

 

Dječja nedjelja - Maskenbal

(izvještaj II razreda)

 

maskenbal I

 

Dana 5. oktobra 2023. godine, učenici I, II i III razreda učestvovali su u maskenbalu koji je organizovan u sklopu raznih aktivnosti povodom Dječje nedjelje.

Maskenbal je trajao od 9.00 do 10.00 i prvo je izveden defile od škole do centra grada. Na trgu su se učenicima naše škole pridružili i drugari iz vrtića JPU „Dragan Kovačević“, kao naši gosti, a roditelji III razreda su se potrudili i angažovali predstavnika iz JU „Zahumlje“, koji je organizovao za svu djecu žurku na otvorenom.

Mnogobrojni sugrađani i roditelji su uživali u predivnim i veoma kreativnim maskama, zadovoljstvu i ljepoti koju samo djeca mogu da pruže.

Još jedna u nizu uspješno realizovanih aktivnosti.

Bravo drugari!

 

Za Vijeće,

Milica Nikolić

 

 

Dječja nedjelja - posjeta Crvenom krstu

(izvještaj IV i V razreda)

 

krst V

 

Podmladak Crvenog krsta u okviru Dječije nedjelje tradicionalno organizuje akciju prikupljanja odjeće i obuće za socijalno ugrožene porodice, koju su darivali učenici naše škole u ovoj humanitarnoj akciji. Istu su donirali OO CK Nikšić, dana 4. oktobra 2023. godine, u nadi da će obradovati one kojima je takva pomoć najpotrebnija.

 Podmladak Crvenog krsta (učenici IV i V razreda sa učiteljicom Vesnom Vukićević), djeca su odgledala film o nastanku Crvenog krsta i pokazne vježbe pružanja prve pomoći, u kojoj su i sami učestvovali.

 

Za Vijeće,

Vesna Vukićević

 

 

Dječja neđelja  „Igračka za druga“

vrtic I

 

U poneđeljak, 2. oktobra 2023. godine, u okviru planiranih aktivnosti Dječje neđelje i akcije „Igračka za druga“, učenici I razreda su sa vaspitačicom Oliverom Ćeranić posjetili Centralni vrtić (vaspitna jedinica „Radost“, starija grupa). Sakupljene igračke su poklonjene drugarima predškolcima, koji su se, uz toplu dobrodošlicu, sa svojim vaspitačicama Gordanom Žižić i Gordanom Deretić, zahvalili plesom, igrom i slatkišima.

  

Za Vijeće I razreda,

Olivera Ćeranić