POLUMATURSKA EKSKURZIJA

3 sutjeska

Od 13-17. maja tekuće godine, u okviru polumaturske ekskurzije, učenici IX razreda naše škole (njih 87), zajedno sa svojim odjeljenskim starješinama, Bojanom Đurovićem (IX/1), Slavicom Kankaraš (IX/2), Nikolom Kasalicom (IX/3) i Slavicom Živković (IX/4), u pratnji pomoćnika direktora Veselina Šobića, proveli su u (hronološki): Tjentištu (NP Sutjeska), Višegradu, Mokroj Gori (etno-selo Drvengrad), Zlatiboru, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Beogradu, Topoli (Oplenac), Kragujevcu, Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu (manastir Žiča) i Raškoj.

 

Ispod slijedi pregled aktivnosti po danima, kao i riječ-dvije o mjestima koja smo obišli:

 

Dan 1

Naše prvo odredište bilo je Nacionalni park Sutjeska i memorijalni kompleks "Dolina heroja". Kod čuvenog spomenika (rad vajara Miodraga Živkovića), podignutog u čast poginulim partizanima, učenici su se upoznali sa pojedinostima Bitke na Sutjesci iz Drugog svjetskog rata (1943).

Naša naredna stanica bio je Višegrad i "na Drini Ćuprija", Most Mehmed-Paše Sokolovića podignut još u XVI vijeku, danas svjetska baština UNESKA, širom svijeta proslavljen književnim remek-djelom Ive Andrića, čiji smo Andrićgrad takođe posjetili u okviru našeg obilaska Višegrada.

Mokra Gora je mjestašce u Zlatiborskom okrugu (opština Užice), gdje smo obišli Drvengrad, etno-selo na brdu Mećavnik po zamisli reditelja Emira Kusturice. Između ostalog, učenici su u tamošnjoj bioskopskoj sali imali priliku da pogledaju kratkometražni igrani film "Plavo ciganče". 

Naš prvi dan završio se sa noćenjem na Zlatiboru, u hotelu "Braća Sekulić", gdje je nakon večere bila priređena i zabava u diskoteci hotela.

Dan 2

Prvo odredište drugog dana ekskurzije bili su Sremski Karlovci, gdje smo obišli Sabornu crkvu Sv. Nikole, spomenik kulture od izuzetnog značaja, kao i Karlovačku gimnaziju, najstariju srpsku gimnaziju (1791). Zadržali smo se i kod česme "Četiri lava" na Trgu Branka Radičevića, a pojedini su prepričavali detalje iz Šotrinog igranog filma Lajanje na zvezde (1998) koji je prije više od četvrt vijeka upravo ovdje i sniman.

Našu novosadsku priču otpočeli smo Petrovaradinskom tvrđavom, austrijskim utrđenjem iz XVIII v. i njegovim "Pijanim satom", sa čijeg smo platoa, preko Dunava i brojnih mu tamošnjih mostova, mogli sa najboljeg gradskog vidikovca sagledati Novi Sad u svoj njegovoj ljepoti. Nakon što smo se spustili u grad i smjestili u "Hotel Vojvodinu", učenici su imali priliku boraviti na Trgu slobode, prošetati Zmaj Jovinom ulicom i otići do Dunavskog parka, a bio je organizovan i zajednički odlazak do tržnog centra "Promenada". U blizini hotela se nalazi i Srpsko narodno pozorište.

Dan 3

Dan proveden u Beogradu bio je ispunjen brojnim aktivnostima. Prvo, obišli smo stadione FK Partizan i Crvena Zvezda, gdje su djecu vodiči upoznali sa kratkom istorijom dva velika beogradska kluba. Potom smo posjetili Muzej Nikole Tesle, svjetskog naučnika i inovatora; učenici su iz prve ruke mogli posvjedočiti Teslinim najpoznatijim izumima, ali i učestvovati u pojedinim eksperimentima. Nakon muzeja, na red je došao Hram Sv. Save, najveći srpski pravoslavni hram, posvećen osnivaču Srpske pravoslavne crkve. Uslijedio je smještaj u hotelu "Slavija" i ručak.

U drugoj polovini dana, otišli smo do kulturno-istorijskog kompleksa Kalemegdan, gdje smo prvo posjetili Zoološki vrt, a potom i plato sa Pobjednikom, spomenikom koji je veliki svjetski vajar Ivan Meštrović napravio povodom 10 godina Solunskog fronta. Uslijedila je kratka istorija mjesta, te povratak u hotel preko Knez Mihailove ulice i Terazija, gdje su djeca do večere imala slobodno vrijeme za šetnju, obilazak i kupovinu.

Dan 4

U Beogradu smo se zadržali i narednog dana, toliko da posjetimo Avalski toranj, remek-djelo arhitekture sa čijeg su vidikovca na visini od preko 200 metara učenici mogli da prate svoje jučerašnje tragove. Odatle se otišlo za Topolu i Oplenac, sa crkvom Sv. Đorđa, spomen-crkvom i mauzolejom dinastije Karađorđević, a zadužbine Kralja Petra I, čija je kuća naspram crkve pretvorena u muzej i, između ostalog, čuva kraljevu poslednju fotografiju, snimljenu od strane njegovog sina Aleksandra.

Nakon ručka u "Hotelu Kragujevac", gdje nas je, ironije, zatekla kiša, obišli smo spomen-park Kragujevački oktobar. Tamo smo, prvo u muzeju "21. oktobar", a potom i kroz priču vodiča te brojne podignute spomenike širom mjesta, posvjedočili užasu Drugog svjetskog rata iz jeseni te 1941. godine i pomoru velikog broja civila, među kojima je bilo i djece. Na dva mjesta (u muzeju i parku), nalaze se djela Nandora Glida, jugoslovenskog vajara u svijetu najpoznatijeg po njegovoj memorijalnoj skulpturi u nacističkom koncentracionom logoru Dahau. Kiša je ovdje svima imala smisla.

Četvrti dan završen je u hotelu "Petrus" u Paraćinu, gdje je nakon večere bila priređena i zabava u diskoteci hotela.

Dan 5

Poslednji dan ekskurzije bio je nešto naporniji, jer je glavnicu trebalo provesti u povratku kući. Prošavši pored Kruševca i Kraljeva, obišli smo Vrnjačku banju, najveću banju u Srbiji, posebno se osvrnuvši na Most ljubavi, sa čijom su se dirljivom pričom učenici upoznali na licu mjesta.

Nakon Banje, poslednji obilazak bio je Manastir Žiča, prelijepi srednjovjekovni manastir iz XIII vijeka, zadužbinu Stefana Nemanjića. Nakon ručka u restoranu "Čakmara" kod Raške krenulo se za Crnu Goru i Nikšić gdje se, zbog nepredviđenih okolnosti, stiglo nešto kasnije od planiranog.

 

U ime starješina generacije i škole "Ratko Žarić", ovom bih se prilikom želio zahvaliti i našim vodičima, Baju Kontiću, Marku Laboviću i Iliji Krivokapiću (našem bivšem učeniku), kao i šoferima, Milošu Zekoviću i Zoranu Agramoviću, Zeković prevozu i Turističkoj agenciji "Sky Tours".

 

Konačno, treba pohvaliti i same učenike, koji su svojim ponašanjem i ophođenjem pokazali zrelosti i poštovanja prema svojim starješinama da se ovdje opisana, a prošle nedjelje svršena ekskurzija može zacjelo zavesti kao uspješna u onim segmentima gdje škola može biti mirna i ponosna.

 

Odjeljenski starješina  

prof. Nikola Kasalica