Nikšićki književni susreti

 

nksusreti 1

 

Na ovogodišnjim, 26. po redu, Nikšićkim književnim susretima učenici 3. i 5. razreda naše škole uživali su u druženju sa dječijim piscem Žarkom Vučinićem.  

Žarko Vučinić dobitnik je prestižne regionalne nagrade „Mali princ” 2020. godine za roman „Djevojčica Tara i čarobno drvo“. Pored ove, dobitnik je i brojnih drugih priznanja koja svjedoče o njegovom vanrednom talentu i posebnom umjetničkom senzibilitetu.

Moderatorka današnjeg druženja, upriličenog u Gradskoj kući, bila je gospođa Rada Draganić. Govorilo se o novoj knjizi „Drvo bez hlada“, ali i prethodnom stvaralaštvu i spisateljskom putu pjesnika od samih njegovih literarnih početaka do danas. Vučinić je pripovijedao o neobičnom i nadasve interesantnom putu diplomiranog inženjera šumarstva, koji je odlučio da zakorači u svijet književne umjetnosti. Upravo tako nam je objasnio odakle je crpio građu za svoj književni opus. 

Njegov posljednji roman „Drvo bez hlada“, koji je u kritici označen kao ekološko-avanturistička priča za djecu, apostrofira značaj izučavanja ekologije, poziva djecu da budu čuvari planete i ujedno promoviše zdrave stilove života. Osim toga, jedan od glavnih motiva ovog djela je i otuđenost djece prouzrokovana zavisnošću od društvenih mreža. 

Upravo zato je i cilj današnjeg druženja, pored ostalog, bio i podizanje svijesti o značaju knjige, koja je uvijek bila utočište, bijeg od surove stvarnosti, sinonim za nova znanja i nadahnuća, posebno u ovim izazovnim vremenima sveopšte digitalizacije.       

Nadahnuti stvaralac učenicima je otkrio specifičnosti svog literarnog svijeta – govorio o simbolici broja tri, o tome šta ga motiviše da bira zanimljiva imena za svoje junake. Takođe, odgonetnuo nam je da li je zadatak književnosti da poučava ili zabavlja, ili je nužno napraviti balans.     

Da je poezija ritmičko stvaranje ljepote svojim interpretacijama pokazali su daroviti učenici Anja Vujičić i Andrej Šurbatović, koji su recitovali stihove pjesama „Grozdan poštar“, „Jež Boda“ i „Dobro Drvo“. Današnji program oplemenili su i razdragani glasovi crnogorskog pjevača i tekstopisca Danijela Alibabića i talentovane djece izvođenjem muzičke numere „Dobro drvo“.      

Zalazak ove kalendarske godine učenici trećeg i petog razreda naše škole i njihove nastavnice, pamtiće po veselom i inspirativnom druženju, drugačijoj umjetnosti, koja najmlađima pomaže da odrastaju zdravije i upijaju ljepotu lijepe riječi.

Za Aktiv V i III razreda, Milena Radović i Aleksandra Daković