Projekat "Uloga književnosti u procesu odrastanja" (reportaža)

 

02 Emilija 12.9.2023

 

U utorak, 12. septembra, Radio televizija Nikšić napravila je reportažu o projektu „Uloga književnosti u procesu odrastanja“ nastavnika naše škole, profesorice engleskog jezika, Emilije Pejović. Profesorica Pejović projekat je sprovodila devet godina, obuhvativši u procesu učenike od I do IX razreda, generacije koja je prošle godine završila osnovnoškolsko obrazovanje, a kojoj je profesorica sve vrijeme predavala predmet Engleski jezik, ostavivši tako u njoj neizbrisiv trag i kao nastavnik, i kao čovjek. Link vodi do stranice sajta RTNK gdje se video-zapis može pogledati, a tu je i tekst koji prati isti: (VIDEO) Projekat „Uloga književnosti u procesu odrastanja“. U nastavku slijedi prilog koji je ovim povodom dostavila prof. Pejović:

 

"U OŠ "Ratko Žarić" već godinama realizujem projekat „Uloga književnosti u procesu odrastanja“ u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Njegoš" u Nikšiću i Filološkim fakultetom.

Projekat je bio uspješan i njegovi učesnici s početka bili su druge ličnosti na kraju projekta. Ne bih se zadržavala na njemu, sem napomene da je realizovano u fazama, od kojih je svaka nova značila napredak u shvatanjima i interpretacijama učenika.

Zanimljiva je, ali i poželjna, ideja da se iskustva iz tog projekta iskoriste za medijsko opismenjavanje koje je, posebno za mlade ljude, imperativ ovog tehnološkog vremena i brzih promjena. 

Smatram da na istim djelima - "Alisa u zemlji čuda" Luisa Kerola i "Oliver Tvist" Čarlsa Dikensa, ali na različitim medijima - knjiga i film, medijska pismenost može da se približava i prezentuje, čak i metodološki slično: od istraživanja pisca i djela, preko organizovanja debate o njima, sa analizom i usvajanjem osnovnih stavova. Sve to, s novom vrstom medija, gdje se mogu predstavljati film, strip, grafikon, plakat… Pomoću njih učenici brže i lakše shvataju elemente projekta, a tome doprinosi i atmosfera grupnog rada, visok stepen radoznalosti, ali i konkurencije.

Finalni proces predstavlja prezentacija učeničkih saznanja i doživljavanje medijskih djela: od teme, likova, karaktera, do emotivnih senzacija. U ovoj fazi nastavnik je opservator procesa i asistira samo ako je to nužno. Tek se poslije ove faze može sagledati korist od medijskog obrazovanja mladih. Konačni rezultat će pokazati medijski ishod, ali kakav god on bio, potvrdiće neprocjenjivi značaj ovog projekta u edukaciji mladih."

Profesorica engleskog jezika,

Emilija Pejović